Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, joi, despre suspiciunile de plagiat care planează în cazul ministrului de Interne, Lucian Bode. „Este adevărat că sunt probleme. Mă aștept ca până la rocada guvernamentală să se ia o decizie clară”, a transmis șeful statului.
Update: Nicolae Ciucă: La nivelul partidului urmează să avem o clarificare şi în funcţie de aceasta să putem să luăm decizii până la rocadă
Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a declarat joi, despre anunţul şefului statului privind suspiciunile de plagiat la adresa lui Lucian Bode, că la nivelul partidului urmează să avem o clarificare şi în funcţie de aceasta să putem să luăm decizii până la rocadă. Şeful statului afirmase, la Bruxelles, că ”acolo sunt probleme şi aceste probleme trebuie luate foarte în serios, el arătând că are încredere în PNL şi în Bode că vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic al acestor suspiciuni de plagiat”.
”Este o afimaţie corectă şi firească, în deplină concordanţă cu ceea ce am spus şi atunci când am mai avut declaraţii, nu cu mult timp în urmă, pe acest subiect. La nivelul partidului, urmează să avem o clarificare şi în funcţie de aceasta să putem să luăm decizii până la rocadă”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
El a precizat că: ”Este un mesaj pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a mai dat. În momentul acesta, aşa cum a spus şi dumnealui, analizăm astfel încât, până la rocadă, să putem să luăm decizii”.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că este posibilă o remaniere, până la schimbarea premierilor, în luna mai, şeful Executivului a răspuns:” Am declarat şi declar în continuare, remanierile se fac, nu se anunţă”, scrie News.ro.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Evenimentul va avea loc la Bruxelles. În cadrul unei conferințe de presă, anterioară evenimentului, liderul de la Cotroceni a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat care există la adresa ministrului Lucian Bode.
„Din câte am înțeles din spațiul public, (…) este adevărat că acolo sunt probleme
Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios. Eu am încredere că PLN și domnul Bode personal vor analiza aceste chestiuni și impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aștept ca, cel târziu, până la rocadă sau rotația guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a punctat șeful statului.
Ministrul Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a UBB, cerând în instanță anularea hotărârii de reverificare a lucrării sale de doctorat, pentru suspiciuni de plagiat.
Pe 11 ianuarie 2023, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) preciza, după reanalizarea lucrării de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”.
Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, a stabilit Comisia de Etică a UBB.
Decizia de reanalizare a tezei de doctorat a venit după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o analiză care arăta că ministrul Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, cum stabilise UBB după prima analiză.
În urma decizie de plagiat, UBB a anunțat joi că a trimis Bibliotecii Naționale și Bibliotecii Central Universitare Cluj, unde se află teza de doctorat a lui Lucian Bode, cu titlul ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, concluziile Comisiei de Etică, potrivit cărora lucrarea este ”profund viciată prin segmente plagiate și citări incorecte grave”.
Adresa trimisă de UBB ar urma să fie atașată în teza de doctorat printată a lui Lucian Bode și în cartea publicată pe baza acesteia, în orice bibliotecă există acestea.
”În consecință, pentru a normaliza circuitul academic, vă rugăm să includeți această adresă, și cele două Hotărâri ale Comisiei de etica din UBB atașate, în teza de doctorat printată și înregistrată în biblioteca dvs. sau la bibliotecile din subordine, precum și în cartea publicată pe baza acesteia, «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual», ISBN 978‐606‐8330‐83‐9, publicată în anul 2021 la Editura CA Publishing, inclusiv prin mijloace electronice și în variantele electronice ale tezei/cărții. Acest lucru este semnalat și pe site-ul Institutului de Studii Doctorale din UBB”, potrivit solicitărilor transmise de universitate.
De asemenea, UBB a solicitat Editurii CA Publishing să trimită adresa tuturor Bibliotecilor unde poate fi identificată, spre a fi inserată în carte.
UBB a precizat că a primit de la Lucian Bode, joi, o informare potrivit căreia a solicitat editurii CA Publishing să retragă cartea sa, până când instanța va da o soluție definitivă în acest caz.
“(…) până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare. Editura a confirmat și a acceptat aceasta solicitare”, scrie în informarea transmisă de Lucian Bode la UBB.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că publicarea cărții a fost un demers independent pe care l-a întreprins, nefiind realizat sub egida Universității Babeș-Bolyai și nici parte a obligațiilor de natură academică pe care le-a avut în calitate de student-doctorand în cadrul Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate.
Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că masurile dispuse reprezintă acte vătămătoare, însă până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare”, a arătat ministrul Lucian Bode, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro.
Jurnalista Emilia Șercan a publicat pe contul său de Facebook o reacție la anunțul făcut de UBB în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, după decizia de plagiat.
„Și tot azi, dr. Bode a informat UBB că a cerut editurii CA Publishing retragerea de la difuzare sau comercializare a cărții sale – care reprezintă teza publicată -, dar și suspendarea oricăror demersuri de republicare. Cartea oricum nu a fost comercializată vreodată și a fost publicată de dr. Bode doar pentru a bloca apariția ei pe platforma publică cu teze de doctorat. Știa el ce știa când a decis să o publice la fosta editură a fostului său coordonator de doctorat, într-un tiraj neglijabil, care nu a ajuns niciodată la vânzare în vreo librărie”, a scris Emilia Șercan.
Universitatea Babeș-Bolyai anunța pe 24 noiembrie 2022 reanalizarea tezei de doctorat a lui Lucian Bode, precizând că vor fi cooptați și experți internaționali independenți.
”Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare, când există în spațiul public dovezi clare și doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală și contrară prezumției de nevinovăție, depășind și practicile academice standard.
De asemenea, pornind de la bunele practici internaționale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesați”, preciza atunci Universitatea Babeș-Bolyai.